Välkomna till 2002!

Forskning & Framsteg rivstartar det nya året med ett Tema om framtidens datorer.
Publicerad

Många spår att kiselchipsen, som regerat i 30 år, inom något decennium kommer att gå i väggen och behöva ersättas av helt andra lösningar, t ex DNA-datorer eller kvantdatorer. Andra tvivlar. Temat är oumbärlig läsning för alla som är det minsta intresserade av datorer.

Ett annat aktuellt ämne är de olympiska spelen i Salt Lake City i februari. Vid sidan av de sportsliga resultaten riktas numera mest uppmärksamhet mot dopning, men till för några år sedan könstestades också alla kvinnor. Testerna är numera borttagna, men det finns ännu debattörer som menar att kvinnliga idrottare borde testas och sedan diskvalificeras om de visar sig ha en Y-kromosom. Artikeln på sidan 18 klarlägger vilken av dessa motsatta hållningar som är den enda rimliga.

Att plötsligt haja till och känna en våg av rädsla skölja genom kroppen när man nästan råkar trampa på en orm ute i naturen är inte bara en vanlig reaktion, det är det normala mänskliga gensvaret. Intressant nog kan reaktionen inträffa redan innan man konstaterat att det är just en orm. En artikel i detta nummer skildrar forskarnas stegvisa väg till kunskap om mänsklig rädsla. Spännande läsning om människans psyke.

Den flitige F&F-skribenten Staffan Ulfstrand, nyligen pensionerad zoologiprofessor och numera skriftställare och reseledare, återkommer i detta nummer med en artikel om livet i Namibias öknar – och med en kunskapsresa senare i år som kommer att bli en upplevelse utöver det vanliga.

Sedan några veckor har vi på Forskning & Framsteg flyttat tillbaka till vår återuppbyggda redaktionslokal på Gamla Brogatan i Stockholm som förstördes av en brand på Valborgsmässoaftonen. Härligt att vara tillbaka igen!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor