Mobiltelefon av papper

Nu kommer de första engångsmobilerna, men operatörerna är tveksamma.
Publicerad

De första engångstelefonerna av märket Hop-on Wireless lanseras just nu i USA. De har inget teckenfönster och få knappar. De går inte att ringa till, och ska du ringa ut måste du tala med en telefonist. Telefonen inklusive en timmes samtalstid kostar cirka 300 kronor.

Antagligen är detta fortfarande för dyrt, men de visar på en ny mobiltelefontrend: billigt, enkelt och fult. Målet är satt till en telefon för 100 kronor. Funktionerna ska vara få, och vill man ha fler ska de snarare ligga hos mobiltelefonoperatörerna i nätet än i själva telefonen.

Mest extrem av engångstelefonerna är amerikanskan Randi Altschuls supertunna telefon gjord delvis av papper. Tekniken bygger på ett vanligt kretskort som är förlängt med ett papper där metalledarna ersätts av ett elektriskt ledande bläck som trycks på papperet. Papperet viks sedan runt kretskortet och alltsammans pressas ihop så att telefonen inte blir tjockare än ett kreditkort.

Målgruppen för de nya telefonerna är de som inte har råd att köpa en telefon eller inte är kreditvärdiga nog att skaffa sig ett abonnemang. Mobiltelefonoperatörerna är dock tveksamma, det kostar mycket att hantera kunder som är kunder under bara en timmes samtalstid och inte ens själva kan slå sina nummer.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor