Att lämna sin kropp

För första gången har forskare kunnat se var i hjärnan som utomkroppsliga upplevelser sker.
Publicerad

När en speciell del av hjärnan stimulerades med elektricitet berättade den 43-åriga kvinnan att hon flöt i väg mot taket och såg sin kropp uppifrån. Olaf Blanke, neurolog vid universitetssjukhuset i Genève, höll på att göra en epilepsiutredning och blev mäkta förvånad.

Den hjärndel som stimulerades heter angular gyrus (gult på bilden). I vänster hjärnhalva har denna del betydelse för talet, men på höger sida har den att göra med vår rumsuppfattning. Experimentet tyder på att hjärndelen är viktig för att förmedla information som krävs för att vi ska uppfatta hur vår kropp förhåller sig till omvärlden.

Att vi normalt känner kroppens läge beror bl a på våra balansorgan och på den del av hjärnbarken som behandlar denna information. Vissa neurologiska sjukdomar kan få människor att känna att kroppen flyttas fast de är stilla.

– Känslan kan jämföras med när man åker hiss tjugo våningar och känner att man fortfarande rör sig när den stannar. Vissa patienter med sådana här sjukliga förändringar i balanssinnet upplever fenomenet ofta, säger han.

Olaf Blanke tror att det dröjer länge innan upptäckten har någon betydelse för behandling av neurologiska sjukdomar som exempelvis migrän. Men redan i dag kan patienter ha glädje av att veta att den här typen av upplevelser faktiskt har med hjärnan att göra.

– Tidigare har många dragit sig för att berätta om utomkroppsliga upplevelser eftersom de varit rädda att de skulle klassas som galna och skickas till en psykiater. Nu kan berättelserna kanske i stället användas som diagnosmetod och ge en fingervisning om var i hjärnan patienten har en skada, säger han.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor