Djurens huskurer

Publicerad
En schimpans som har ont i magen letar upp lämpliga örter som kan lindra det onda.

Det är bara ett exempel på den egenvård som primater ägnar sig åt. Ofta handlar det om att göra sig kvitt besvärliga parasitangrepp eller att vårda både sina egna och gruppmedlemmarnas sår och blessyrer.

Fåglar som besväras av parasiter i fjäderdräkten kan tillämpa myrtvätt, dvs uppsöka en myrstack och låta myrorna spruta myrsyra över sig. Så blir de kvitt sina plågoandar. Att äta lera är en annan vana som tillämpas av fåglar, kräldjur och däggdjur. Det kan vara bra för matsmältningen. Exemplen i boken är fascinerande. Men författaren gör också djupdykningar i fysiologin bakom djurens sätt att reagera på sjukdomar och andra hot. Svåra utmaningar utlöser ett intrikat biokemiskt spel i kroppen som kan vara mer till skada än nytta. Exempelvis kan stress ge upphov till sjukdom hos djuren precis som hos människor.

De inledande kapitlen om lustens och olustens biokemi har bäring även på människan. Dessa avsnitt är viktiga men kräver mer av läsarna än bokens senare del, där enskilda arters beteenden står i fokus.

Sjukvård i djurvärlden

Ingelf, Jarl
Nya Doxa

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor