Sportens ojämlika bilder

Inom sportjournalistiken väljer man att avbilda kvinnor och män på olika sätt.
Publicerad

Bildanvändningen inom idrottsjournalistiken är inte könsneutral. Kvinnliga sportstjärnor avbildas främst före eller efter sin prestation, och ofta är bilderna arrangerade. Männen får vi i stället se ”in action”, när de gör mål, vinner eller sätter rekord. Det visar medieforskaren Anja Hirdman, som nyligen presenterade sina forsningsresultat på ett seminarium vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Stockholms universitet.

En särskild genre är medaljbilden, där den kvinnliga sportstjärnan pussar eller biter i sin medalj och tittar in i kameran.

– Något som är påfallande i bildmaterialet i tidningarna är hur ofta kvinnliga idrottsstjärnor avbildas i sina hem eller i privata situationer. Det är inte lika vanligt när det gäller män som hockeyproffset ”Foppa” – han uppvisas i första hand på isen, säger hon.

Bilder av män och kvinnor är viktiga, för de får stort genomslag och bidrar till att skapa normer för vad som är manligt och kvinnligt. Anja Hirdman anser också att olika tidningar skiljer sig åt i hur de väljer bilder och avporträtterar män och kvinnor:

– Exempelvis är Aftonbladets sportsidor snarast konservativa, medan Svenska Dagbladet har en rätt nyskapande och schablonfri bildjournalistik på sina sportsidor.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor