För 500 år sedan

Tysken Peter Henlein konstruerar det första fickuret år 1504.
Publicerad

För 400 år sedan.

Galileo Galilei upptäcker år 1604 att ett fallade föremål ökar sitt avstånd från utgångspunkten med kvadraten på tiden.

För 375 år sedan.

Den 14 april 1629 föds holländaren Christiaan Huygens, en av världens allra främsta vetenskapsmän genom tiderna. Mest känd är han för sin teori om ljusets vågrörelse, som förklarar många av ljusets egenskaper, till exempel brytning, böjning och diffraktion. Men han klargjorde också Saturnus ringsystem och upptäckte månen Titan, utvecklade nya linser och kikare, konstruerade pendelur med dittills oanad precision, utvecklade navigationsmetoder till havs och lade fram teorier om kroppars rätlinjiga och cirkulära rörelser.

För 150 år sedan.

Filantropen Florence Nightingale anländer med 38 sköterskor till Konstantinopel för att ta hand om sjuka och skadade från Krimkriget (1854-56). Erfarenheterna ledde henne till att skapa ett sjukvårdssystem som så småningom anammades av hela världen. Systemet kombinerar materiella åtgärder med omvårdnad och undervisning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor