Lax bedöms olika
![](https://fof.se/app/uploads/2021/10/04305a_0.jpg)
Forskarna har undersökt innehållet av gifter som anses öka risken för levercancer och andra cancerformer, främst dioxiner, PCB, dieldrin och toxafen.
Enligt den amerikanska miljömyndigheten EPA är gifthalterna så höga i odlad lax att man bör begränsa konsumtionen. Odlad lax från Skottland och Färöarna bör inte ätas oftare än en gång var fjärde månad. Men experterna är inte eniga.
– Den amerikanska riskbedömningen är i våra ögon alltför sträng. Världshälsoorganisationen och EU ser inga problem med den odlade laxen, säger Per Ola Darnerud, toxikolog vid Livsmedelsverket.
– Däremot anser vi, utgående från dioxinhalterna, att kvinnor i barnafödande ålder inte bör äta vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern oftare än en gång i månaden. Samma råd gäller även annan vildfångad fet Östersjöfisk, exempelvis strömming.
Väl försiktigt om vildfångad lax och strömming
I notisen om lax på sidan 5 ska den sista meningen utgå. Enligt Livsmedelsverket kan gravida och ammande kvinnor äta vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern högst en gång i månaden. Samma gäller strömming och annan vildfångad fet Östersjöfisk. Detaljerade kostråd finns på Livsmedelsverkets hemsida.