Hopp om billigare malariamedicin

Syntetiskt framställd substans kan göra effektiva läkemedel mer tillgängliga.
Publicerad

I Kina har man under 1 500 år använt extrakt från sommarmalört (Artemisia annua) mot feber. Ur samma växt har man på senare tid även kunnat framställa mycket effektiva malariamedel. En stor fördel med de artemisinbaserade läkemedlen är att malariaparasiterna inte utvecklar resistens mot dem. Men eftersom det har varit kostsamt att utvinna substanserna, är läkemedlen uppåt tjugo gånger dyrare än de gängse använda. Nu har en forskargrupp lyckats tillverka motsvarande molekyl på syntetisk väg.

– Under hösten pågår de första studierna på människor där man testar bland annat säkerhet, säger Jonathan Vennerstrom, kemist vid University of Nebraska Medical Center i USA.

Den icke-vinstdrivande organisationen Medicines for Malaria Venture har bekostat studien, som publiceras i Nature. Man har som mål att till år 2010 få fram minst en ny malariamedicin som är billig och effektiv nog. Varje år dör en miljon människor i onödan i malaria – en sjukdom som går att bota.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor