Snus ökar inte diabetesrisk

I norra Sverige undersöktes knappt 3 400 män mellan 25 och 74 år inom ramen för den så kallade monica-studien. Diabetes förekom då dubbelt så ofta hos rökare.
Publicerad

Drygt hälften av männen undersöktes igen efter nio år. Vid uppföljningen hade knappt 5 procent av rökarna diabetes. Det innebär att sjukdomen hos rökare var fyra gånger så vanlig som hos icke-rökare och tre gånger så vanlig hos rökare som slutat.

– Men hos de drygt hundra män som snusade såg vi ingen som helst ökad risk, säger docent Mats Eliasson, överläkare vid Medicinkliniken, Sunderby sjukhus i Luleå.

Resultaten, som publiceras i tidskriften Journal of Internal Medicine, ligger i linje med tidigare studier av denna grupp. Dessa visade att snusare, till skillnad från rökare, inte heller löper ökad risk för hjärtinfarkt.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor