Spindelgift lindrar skada av hjärninfarkt

Mjölksyra i den syrefattiga hjärnan sätter i gång skadeprocesser, vars omfattning kan minskas med gift.
Publicerad

Hjärninfarkt, eller stroke, ger ofta allvarliga efterverkningar, som halvsidig förlamning och talbortfall. Syrebristen i hjärnan gör att stora områden dör.

Man vet att miljön blir sur eftersom det bildas mjölksyra när glukos omvandlas till energi utan syre. Nu har en amerikansk forskargrupp sett att den sura miljön aktiverar en speciell typ av jonkanaler. Dessa släpper in ett övermått av kalcium i nervcellerna som gör att dessa dör.

Det finns i dag medel som kan blockera kanalerna. Mest effektivt är det gift som tarantlar bedövar sitt offer med. Om medlet ges i direkt anslutning till infarkten, minskar svaga doser av spindelgiftet skador hos möss.

– Nu vill vi gå vidare och se hur långt efteråt som behandlingen kan sättas in och fortfarande vara verksam, säger Zhi-Gang Xiong, neurofysiolog vid Robert S. Dow Neurobiology Laboratories i Oregon.

Dagens behandling, som innebär att man tillför hjärnan syre genom läkemedel som ökar blodgenomströmningen, måste ges inom tre timmar. Det gör att många inte hinner få behandling i tid.

De nya resultaten publiceras i tidskriften Cell.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor