Akta dig för enmetersmidja!

För både män och kvinnor ökar risken för diabetes när midjemåttet överskrider en meter.
Publicerad

Svenska forskare har undersökt drygt 2 700 personer som är mellan 18 och 72 år gamla och som har BMI (body mass index) från 18 upp till 60. Midjemåttet visar sig vara det enklaste måttet för att förutsäga insulinresistens, det vill säga otillräcklig effekt av kroppens insulin. Sådan resistens innebär ökad risk för diabetes.

– Risken är liten för dem som har mindre midjeomfång än en meter, säger Hans Wahrenberg, docent vid Institutionen för medicin, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge.

Den som får insulinresistens drabbas inte alltid av diabetes. Det beror också på om personens så kallade betaceller i bukspottkörteln fungerar väl och producerar extra insulin, något som huvudsakligen är genetiskt betingat. Cellerna kan då övervinna det faktum att kroppen kräver mer insulin.

– Men insulinresistens är också en bakomliggande faktor till det så kallade metabola syndromet, med förhöjt blodtryck och blodfettsrubbningar som ökar risken för exempelvis hjärtinfarkt, säger Hans Wahrenberg.

Studien presenteras i tidskriften BMJ.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor