Etzel Cardeña – Omstridd professor i mystiska fenomen

Efter mycket bråk har Etzel Cardeña börjat som professor i psykologi inkluderande parapsykologi och hypnologi vid Lunds universitet.
Publicerad

– Jag har blivit förvånad över uppståndelsen, säger Etzel Cardeña, 47.

Kritiker menar att jobbet borde ha gått till någon med bättre kunskaper om parapsykologi. En artikel i Aftonbladet i somras gav ytterligare bränsle åt konflikten. På frågan om tankeöverföring fungerar svarade Etzel Cardeña ”Ja, utan tvekan”. En grupp svenska forskare, däribland två parapsykologer vid Stockholms universitet, sågade uttalandet i en debattartikel. De skrev att det inte finns något pålitligt stöd för telepati eller andra parapsykologiska fenomen i noggrant utförda experiment som går att upprepa.

Etzel Cardeña säger att han blev felciterad i Aftonbladet.

– Om jag var så säker på att telepati fungerar skulle jag väl inte tala med dig i telefon, säger han.

Däremot menar han att telepati har lika starkt stöd i vetenskapen som många andra fenomen som anses vara ”bevisade”. Han drar en parallell till studier som säger att aspirin hjälper mot hjärtattacker.

– Effekten är liten, och andra studier kan inte se något samband. Vissa parapsykologiska fenomen har minst lika bra vetenskapligt stöd, säger Etzel Cardeña.

Den tolkningen är omstridd, och det finns en stor skillnad: i exemplet med aspirin har forskarna en idé om hur aspirinet skyddar mot en hjärtattack. Var finns motsvarande teori inom telepati?

– Det stämmer att det saknas en sammanhållen teori. Det är ett av parapsykologins största problem, säger Etzel Cardeña.

Hans första projekt i det nya jobbet handlar om hypnos. Han vill med hjälp av en hjärnkamera ta reda på vad som utmärker särskilt lätthypnotiserade människor. Senare kommer han att jämföra hur lätthypnotiserade människor skiljer sig från andra i parapsykologiska experiment.

Etzel Cardeña är född i Mexiko och kommer närmast från University of Texas Pan American, där han varit professor i psykologi och antropologi. Pengarna till hans professur vid Lunds universitet kommer från den danske margarinfabrikören Poul Thorsen, som dog för över 40 år sedan. I dag är donationen värd 30 miljoner kronor.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor