Välkommen till nya Forskning & Framsteg

Varsågod - en tidning med större format, bättre papper, slagkraftigare layout. Och, givetvis, med samma höga kvalitetsambitioner som tidigare vad gäller innehållet.
Publicerad

Vi hoppas att både gamla och nytillkommande läsare ska stortrivas med nya Forskning & Framsteg.

Trots att alkohol orsakar så mycket skada är det knappast aktuellt med förbud mot vin och sprit på restauranger, något som ju utan större protester har införts mot rökning. De flesta fester, såväl privata som officiella, är svåra att tänka sig utan fördrink, vin och avec. Skålandet är inte bara ceremoniellt utan alkoholen lossar också tungans band – om dryckerna intas under angenäma omständigheter och i måttliga mängder är de i huvudsak välgörande. Men samtidigt har fylla och alkoholrelaterat våld periodvis varit ett av landets största problem. Svenska folket har ett komplicerat förhållande till alkohol, och statsmakterna har ömsom försökt övertala och ömsom infört restriktioner, men hela tiden serverat alkohol vid sina egna högtidligheter. Vårt Tema i detta nummer handlar om svenskarnas historiska och nutida relation till alkohol, och även om oroande forskning om kvinnor och alkohol.

För ett år sedan upplevde jag och min familj tsunamin på Sri Lankas västkust. Trots att vi alltså befann oss på läsidan av ön steg vattnet 4-5 meter, och det inte mindre än sju gånger på lika många timmar. Vågornas fart och kraft dämpades synbart av skogen innanför sandstranden. Men på många håll i Sydostasien har kusternas mangrovebestånd rivits bort och ersatts av räkodlingar, och här hade förlusterna av liv och egendom kunnat bli mindre om träden fått stå kvar. Om dilemmat med dessa räkodlingar handlar artikeln på sidan 36, och på sidan 56 finns en karta som visar hur tsunamin drog fram över oceanerna – bedrägligt låg på öppet hav och uppemot ett par meter hög när den nådde land så långt bort som på motsatta sidan av jordklotet. Forskningen om tsunamins orsaker och följder kommer att fortsätta i många år framåt.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor