På egna ben

Efter vissa skador och sjukdomar, särskilt i ansiktet, behöver patienterna transplantationer av skelettben.
Publicerad

I dag hämtas detta ofta från höftbenet, men i en tredjedel av fallen uppstår kronisk smärta i höften efteråt. Nu har man utvecklat en teknik som bygger på att patienten själv skapar ny benmassa. Forskare vid Vanderbilt University i Nashville, USA, injicerar en kalciumhaltig gel mellan skenbenet och dess benhinna. Då skiljs hinnan från benet och benhinnan ”luras” att skelettet skadats. Som en följd börjar stamceller på benhinnans insida producera benvävnad som kan tas ut och transplanteras.

Försök har hittills bara gjorts på harar, men forskarna tror att metoden kan börja användas på människor inom ett år. Resultaten rapporteras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor