Borde inte vita människor vara svarta?

Publicerad

**Fråga:** Varför är människor på norra halvklotet vita? En ljus yta reflekterar ju mer solljus och förblir sval. Det borde ju vara mer praktiskt om människor som bor i ett kallare klimat har mörk hy.

*Erik B*

**Svar:** Det kanske skulle ha varit praktiskt om vårt pigment hade hjälpt oss att reglera värmen. Men vi har först och främst fått vårt pigment för att skydda oss mot solens skadliga UV-strålar. Denna evolutionens solskyddsfaktor är mörk eftersom den absorberar såväl synligt ljus som UV-strålning. Under människans vandring från Afrika har vi tappat pigment för att huden behöver släppa igenom ljus, så att vi kan utnyttja strålarnas positiva effekter. Bland annat krävs UV-strålning vid bildningen av vitamin D, som har en rad hälsoeffekter i vår kropp. Vitamin D är till exempel viktigt för kalkbalansen i kroppen och för skelettet. Utan blekare hud skulle vi aldrig kunna leva på solfattigare breddgrader. Men visst – vi blir lite kallare av det.

*Amra Osmancevic, överläkare vid hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.*

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor