Inte bara någons mor eller fru

Arkeologer i Guatemala har hittat en bild på en kvinnlig makthavare eller gudinna, vilket kan förändra synen på mayafolket.
Publicerad

Kanadensiska forskare har nyligen hittat en avbildning av en kvinna från mayafolket. Hon är ristad i ett stenblock, och bilden är troligen framställd på 300-talet. Det är den äldsta kvinnobild från maya man funnit, och arkeologen Kathryn Reese-Taylor säger att kvinnan på bilden sannolikt är en gud eller en makthavare av något slag. Bilden kan tyda på att kvinnor kan ha haft större makt eller högre position än man tidigare trott inom en kultur som annars är känd för militarism och människooffer. De kvinnobilder man hittills hittat föreställer oftast någons fru eller mor.

Bilder på kvinnor från antiken brukar ses som bevis för att kvinnan hade hög status. Men i dag talas mycket om att avbildade kvinnor ”objektifieras”. Hur går det ihop?

– Sådana visuella presentationer innebär att betraktaren ska tilltalas och smickras av bilden. Det är en avbildningskonvention som uppkom först någon gång i början av 1800-talet i och med massproduktionen av bilder, säger medie- och bildforskaren Anja Hirdman vid Stockholms universitet.

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor