Giftiga musslor kan bli hönsfoder

Musslor som är otjänliga för människor ger inga skador på höns eller ägg.
Publicerad

Sedan förra året pågår försök med att mata höns med musslor. Vid Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil prövade man med kokta färska musslor, vilket hönorna föredrog framför allt annat foder. Äggen såg också mycket aptitliga ut, eftersom musslor innehåller färgämnen som ger extra gul gula.

Under hösten och våren har försöken fortsatt vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

– Vi har inte kunnat se några negativa effekter av musselmjölet jämfört med fiskmjöl, säger Lotta Jönsson, doktorand vid SLU som hållit i försöken.

Skälet till att man jämför med fiskmjöl är att båda innehåller mycket av den livsnödvändiga aminosyran metionin. Fiskmjöl har tidigare varit det enda sättet för ekologiskt orienterade bönder att ge sina höns tillräckligt av denna aminosyra. Men fiskmjöl har andra nackdelar, och musselmjöl är därför en tänkbar ersättning.

Och det visar sig vara ännu bättre än så. Inte ens om musslorna är giftiga för människor, tycks de vara något problem för hönsen.

– Hittills har vi inte sett något som tyder på att hönsen som fått gift i fodret är negativt påverkade. Vi har inte sett någon påverkan på produktionen heller.

Här finns det dock en del kvar att göra. Även om forskarna inte kan se några negativa effekter vet de ännu inte vad som händer med giftet. Förhoppningen är att det försvinner ut med avföringen.

Musselodling är en näring på frammarsch. De är lätta att sköta och renar havet från kväve och fosfor. Ett problem har dock varit att ungefär en tredjedel av musslorna inte kan användas. Det beror på att de är skadade eller för små, eller på att de vid vissa tider på året innehåller gift.

– Man kontrollerar musslorna regelbundet för att se om de innehåller gift, och de skördas i så fall inte förrän de åter är giftfria. Men om hönsen kan få de giftiga musslorna skulle man kunna skörda året om, säger Klas Elwinger, statsagronom vid SLU.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor