Följ med på jubileumskryssning med spännande föreläsningar!

Genom Stockholms, Ålands och Åbolands vackra skärgårdar med flera av Sveriges främsta populärvetenskapliga föreläsare.
Publicerad

I samband med att Forskning & Framsteg fyller 40 år erbjuder vi våra läsare en jubileumskryssning till Finland. Förutom sedvanlig god mat och bekvämt boende, blir det ett fullmatat populärvetenskapligt program med spännande föreläsningar av kända Forskning & Framsteg-profiler.

Du kan också träffa tidskriftens redaktörer och berätta för dem vad du skulle vilja läsa om i kommande nummer.

Båten avgår onsdag den 11 oktober kl. 20.15 från Siljaterminalen i Stockholm och återkommer torsdag den 12 oktober kl. 19.15.

Staffan Ulfstrand: Människan – en evolutionär succé

Vår art har utvecklats från klätterapa via viddernas vandrare till världserövrare. Kunskapen om människans förhistoria ökar i takt med nya fossilfynd, modern molekylärbiologi och neurologi, och ny forskning om forntidens klimat.

Staffan Ulfstrand är pensionerad professor i ekologisk zoologi vid Uppsala universitet. Numera populärvetenskaplig författare, föreläsare och reseledare. Han har bl.a. skrivit böckerna Savannliv, Elefantens vita betar och Flugsnapparnas vita fläckar.

Marie Allen: DNA-analyser avHeliga Birgitta och omkomna från regalskeppet Vasa

Nya känsliga metoder gör att vi nu kan utföra DNA-analyser av historiskt material som är nedbrutet eller innehåller små mängder arvsmassa. Exempel på vad som nu analyseras är den heliga Birgittas kranium, tänder från dem som omkom på regalskeppet Vasa och ben från en vikingagrav i Sigtuna.

Marie Allen är docent och forskare vid Institutionen för genetik och patologi vid Uppsala universitet. Hennes forskargrupp arbetar med metodutveckling för att förbättra och effektivisera dagens DNA-analyser för brottsutredningar.

Karin Johannisson:Moderna tider – nya sjukdomar

De senaste två sekelskiftena, 1900 och 2000, präglas av snabb social och teknisk förändring. Ökade krav på individen omvandlas vid bägge tidpunkterna till sjukdomskänsla och sjukdom. En rad nya diagnoser tillkommer. Föreläsningen behandlar sambanden mellan kultur, samhälle och hälsa.

Karin Johannisson är professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet och medicine hedersdoktor vid samma lärosäte. Hon skriver nu på en bok med den preliminära titeln Trötthetens historia. Hon har bl.a. skrivit böckerna Det mätbara samhället, Medicinens öga, Den mörka kontinenten, Kroppens tunna skal, Nostalgia och Tecknen.

Bengt Gustafsson: Ett helt annat universum

För 40 år sedan tyckte vi oss se ett universum i balans, en värld som förändrades oerhört långsamt och där de viktigaste beståndsdelarna var kända. Nu förstår vi att världsalltet präglas av millisekundsnabba dramatiska skeenden och att det finns okända men avgörande fenomen som mörk materia och mörk energi. Är universum främst en följd av allmänna naturlagar eller präglas det av särskilda (och för oss gynnsamma) begynnelsevillkor?

Bengt Gustafsson är professor i teoretisk astrofysik vid Uppsala universitet. Han studerar stjärnornas fysik, grundämnenas uppkomst och galaxernas utveckling. Han har skrivit boken Kosmisk resa och medverkat med föredrag i olika offentliga sammanhang, bl.a. i vetenskapsteater.

Lars Melin:Vad är det för fel på språkfel?

Aldrig har språkpoliserna stått så väl rustade som nu. Med en uppsjö böcker som Språkriktighetsboken, Svenska Akademiens grammatik och Svenska skrivregler finns det gott om regelverk att falla tillbaka på. Men hur allvarliga är egentligen språkfelen? Jo, kontrollerade test visar faktiskt att de försvårar läsningen och att man minns texterna sämre.

Lars Melin är docent i svenska vid Stockholms universitet. Hans specialitet är experimentell språkforskning, och han har arbetat med läsbarhet, retorik och brukstext. Han har skrivit många populärvetenskapliga böcker om språkbruk, senast Fiint språk, Corporate bullshit och Manipulera med språket.

Paketpris: Från 790 kronor per person. Då ingårsamtliga föreläsningar, logi i C-hytt, frukost, lunch, middagsamt en kaffebuffé. Tillägg för övriga hyttkategorier.

Boka hos Silja Line, telefon: 08-22 21 40,öppet alla dagar 08.00-20.00. Uppge kod ”FOF”.Antalet platser är begränsat.

Anslutningar med buss, tåg och flyg finns från cirka 40 orter. Boka anslutning hos Silja i samband med bokningen.Påstigning i Mariehamn eller Åbo kan ske till ordinarieSilja-priser.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor