Koma på film ger fel bild

Hur en person i koma ser ut på film och hur medveten han eller hon verkar vara kan påverka anhörigas åsikter om livsuppehållande åtgärder.
Publicerad

Det visar en studie i tidskriften Neurology.

Forskarna undersökte hur djup och lång medvetslöshet skildras på film. Här kan människor vakna upp ur en ”törnrosasömn”, till synes utan att ha påverkats fysiskt eller psykiskt. Forskarna visade filmklipp ur 17 filmer för 72 personer utan medicinska förkunskaper. En tredjedel insåg inte att filmbilden av en person i koma var felaktig. På film kan också en person i koma kommunicera genom att knacka morsekod med fingret. När detta filmklipp visades trodde 31 procent att detta är möjligt.

Knappt 40 procent av deltagarna ansåg att om en familjemedlem drabbas av koma kan filmscenerna komma att påverka deras beslut.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor