Nästan hälften av all matfisk är odlad

Snart äter vi mer fisk från odlingar än från sjöar och hav.
Publicerad

Sedan år 1980 har andelen matfisk som kommer från odlingar ökat från 9 till 43 procent. Det visar en ny rapport från FN:s fackorgan för livsmedels- och jordbruksfrågor, FAO.

Världens vattenbruk producerade sammanlagt 45,5 miljoner ton fisk och skaldjur år 2004. Totalt konsumerade mänskligheten 106 miljoner ton, och med oförändrade matvanor kommer mänskligheten att sluka ytterligare 40 miljoner ton år 2030.

Experterna på FAO tror inte att ökningen kan komma från fångster i sjöar och hav. Mängden vildfångad fisk har varit nästan oförändrad sedan mitten av 1980-talet. Frågan är alltså om odlingarna klarar att nästan fördubbla sin produktion.

– Det kräver i så fall dels att man satsar på fiskar som helt eller delvis är växtätare, till exempel karp, tilapia och mal, dels att man utvecklar foder åt köttätare som innehåller mindre fiskmjöl, säger Max Troell, forskare i vattenbruk vid Beijerinstitutet i Stockholm.

Han menar också att vi måste äta mer musslor, alger och andra organismer som befinner sig långt ner i näringskedjan.

Odlingar av lax och andra rovfiskar konsumerar mer fisk än de producerar. Karp, världens mest odlade fisk, klarar sig däremot på vegetarisk kost. Men i Kina tillsätter odlare alltmer fiskmjöl i fodret för att karparna ska växa snabbare.

Det ska vara mal

Det slags fisk som i notisen kallas kattfisk heter på svenska mal. Tack till Michael Axelsson, Zoologiska institutionen i Göteborg, som upptäckte felöversättningen. Texten på webben är rättad.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor