Alkoholturbo fixar knackningarna

En motor som utlovar högre prestanda till lägre pris har utvecklats av forskare i USA.
Publicerad

När man försöker klämma ut för mycket effekt ur en vanlig bensinmotor kan ett fenomen som kallas knackning uppstå. Bränsleblandningen antänder för tidigt och effekten blir den motsatta: verkningsgraden för motorn minskar dramatiskt.

Nu visar datorsimuleringar och praktiska försök att det kan räcka med att spruta in en liten mängd alkohol direkt i cylindern för att kyla ner bränsleblandningen, vilket minskar knackningsrisken. Bakom idén ligger tre professorer vid Massachusetts Institute of Technology i USA.

Poängen är att om man lyckats undertrycka knackningen kan man få ut betydligt mer effekt ur samma mängd bränsle. Man kan också välja att minska bränsleförbrukningen. Simuleringar visar att det går att minska storleken på en bensinmotor till hälften och bränsleförbrukningen med mellan 20 och 30 procent och bibehålla effektuttaget.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor