Transsylvanien – en tidsresa i det gamla Europa

Följ med på Forskning & Framstegs kunskapsresa den 3-10 september 2007!
Publicerad

Transsylvanien bjuder på en härlig blandning av små jordbruksbyar, medeltida arkitektur och dramatisk natur. Saxarna, som kom hit på 1100-talet, kallade landskapet för Siebenbürgen efter sina sju befästa städer i trakten. Vi gör en tidsresa med buss, häst och vagn samt till fots genom Rumäniens kulturella hjärta, Transsylvanien.

Vår kunnige ciceron, författaren Jonathan Freud, ger oss en initierad bild av detta mångfasetterade land under en upplevelserik vecka. Jonathan bor i Transsylvanien sommartid och har djup kunskap om Rumäniens historia och minoritetskulturer. Vi kommer under veckan att möta både den rumänska bondekulturen, den romska forna nomadkulturen och ättlingarna till de saxare som byggde arkitektoniska pärlor som världsarvsstäderna Sighisoara och Biertan liksom Brasov och Viscri.

Förutom människor som lever i regionen och gammal historia i välbevarade medeltida städer, möter vi även det majestätiska transsylvanska bergslandskapet. Här finns mäktiga löv- och barrskogar liksom höga skarpa kalkstenstoppar i de berg som skyddat Transsylvanien från invasioner genom tiderna. I skogarna lever Europas största och tätaste bestånd av varg och björn, sida vid sida med fåraherdar och jordbrukare. Vi gör ett kort strövtåg på mjukt böljande gräsängar med makalösa vyer över de omgivande bergen, stillsamt betande får och vänliga människor.

Fortfarande är häst och vagn ett viktigt transportmedel i regionen, och det är vårt färdmedel genom den bokskogsklädda Zarnestiravinen. Rovdjursexperten Dan Marin bjuder in oss på lunch i sitt hem. Han har mycket att berätta om sitt arbete med Carpathian Large Carnivore Project.

Avslutningen på resan bjuder på Rumäniens delikataste och smäckraste slott, Peles, omgivet av vacker skog högt uppe i Karpaterna. Slottet har makalöst överdådiga konstskatter och byggdes i tysk nyrenässansstil i slutet av 1800-talet. Här återfinns alla tänkbara konststilar: barock, renässans, rokoko blandat med moriska, osmanska och indiska inslag.

Vi upplever också nutidshistorien i Bukarest, där boulevarder, parker och triumfbåge är inspirerade av Paris stadsplan. Den eleganta Metropolitankyrkan, utomhusmuseet Satului samt familjen Ceausescus pompösa projekt Folkets parlament.

Du kan även beställa informationen från reseinfo@fof.se eller genom att ringa Linda Alexandersson på 08-556 069 05.Bokning och resevillkor: Kontakta Äventyrsresor, e-post linda@aventyrsresor.seeller tel 08-556 069 05.

Resfakta

Gruppstorlek: Minimum 12 personer, max 15 personer.
Tidpunkt: 3-10 september 2007
Pris för F&F-prenumeranter: 15 900 kr per person i dubbelrum. Begränsat antal enkelrum mot tillägg, 1 500 kr.
Ingår: Flyg Stockholm-Bukarest t/r, samt i programmet omnämnda transporter.
Kunnig svensk färdledare samt lokala rumänska guider.
Alla måltider från middag dag 1 till frukost dag 8.
Alla arrangemang omnämnda i programmet. Del i dubbelrum på mellanklasshotell i Brasov, Sighisoara och Bukarest.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor