Varför har katten spaltpupill?

Fråga:Jag trodde att katternas pupiller blir smala på dagen för att skydda näthinnan när det är ljust. Nu har jag hört att runda pupiller kan stängas lika mycket. Om det stämmer: varför är kattens pupiller annorlunda jämfört med våra?
Publicerad

Svar:

Det stämmer att kvoten mellan största och minsta öppning inte skiljer sig nämnvärt mellan runda pupiller och spaltpupiller. Det finns till och med runda pupiller som kan sluta sig mer än spaltpupiller. Alltså måste spaltpupillerna ha en annan funktion.

I mörker öppnas pupillen maximalt för att släppa in så mycket ljus som möjligt i ögat. Då får ögat ett kort skärpedjup, precis som en kamera med stor bländaröppning. Bilden kan också bli suddig på grund av s.k. kromatisk aberration, som kan innebära att blått ljus fokuseras framför näthinnan medan det röda ljuset fokuseras bakom. Fenomenet uppstår på grund av att ljus av olika våglängder har olika brytningsindex i samma medium.

Tamkatter, pytonormar, hästar, får och många andra djur har utvecklat avancerade linser som löser det problemet. Linsen i deras ögon är uppbyggd som en lök. Olika lager har olika brytningsindex så att alla färger hamnar i samma plan.

Denna så kallade multifokala lins skulle fungera dåligt tillsammans med en rund pupill som drar ihop sig i dagsljus. Färgåtergivningen blir störd om en eller flera av linsens yttre ringar skyms.

En sammandragen spaltpupill släpper in en strimma av ljus som spänner över hela linsen. Även om strimman är väldigt smal, så tillåter den en del av varje ring i linsen att bidra till att göra bilden skarp. När spaltpupillen drar ihop sig skyddar den alltså den känsliga näthinnan från alltför starkt ljus, samtidigt som den förlänger skärpedjupet och bibehåller den multifokala linsens återgivning av färger.

Multifokala linser finns inom alla grupper av ryggradsdjur. Vi har undersökt tjugo arter av amfibier, reptiler och däggdjur. Alla djur med spaltpupill visade sig ha multifokala linser. Det verkar alltså som om spaltpupillen är en anpassning till denna speciella lins.

Undrar du något? Fråga F&F!

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor