Google-generationen fuskar mer

Fusket bland studenter har ökat med nio procent det senaste året.
Publicerad

År 2006 ökade antalet disciplinåtgärder återigen – jämfört med 2001 har antalet avstängda studenter ökat med långt mer än 300 procent, totalt nära 400 studenter stängdes av. Den vanligaste orsaken är plagiering.

I våras samlade Högskoleverket lärare och jurister från landets högskolor till ett möte. Huvudattraktionen var Jude Carroll från Oxford Centre for Staff and Learning Development. Hon tror på en fortsatt kraftig ökning de närmaste åren.

– Det kommer att öka eftersom ni undervisar alltmer på engelska, säger hon. Möjligheterna att plagiera uppsatser och svar på engelska är större än på ett litet språk som svenska.

– Att handla med spökskrivna uppsatser är big business. Miljontals pund spenderas varje år. Google har förbjudit vissa sajter, men vad hjälper det när begåvade indiska studenter kan sälja sina verk till lata västerlänningar på ett par minuter. Google-generationen är här och vi måste hantera det, säger hon.

Jude Carrol efterlyser ett strikt regelverk där fusk hanteras och där man använder de verktyg som finns för att stoppa plagiering.

Therese Molander, handläggare vid Södertörns högskolas disciplinnämnd som har haft flest disciplinärenden i Sverige, håller med:

– Vi har i år kört 15 402 uppsatser, tentor och pm genom Urkund (ett av datorprogrammen mot plagiering) och fällde 36 studenter i nämnden. Man kan tolka det som att Södertörn är noggrann med att se till att fuskare inte examineras, säger hon.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor