För 50 år sedan

Rotationskolvmotorn (mer känd som Wankelmotorn) uppfanns år 1957 av tysken Felix Wankel.
Publicerad

Den har en trekantig svagt konvex kolv som roterar inuti en rundad cylinder, så att det kring kolven bildas tre hålrum som motsvarar motorns tre faser: insugning, utblåsning och arbetsslaget. Motorn har vibrationsfri gång, höga varvtal och kompakt uppbyggnad, men även hög bränsleförbrukning och gav i tidigare versioner höga utsläpp av oförbrända kolväten. Motorn har använts i både personbilar och motorcyklar, men har trots sin sinnrika konstruktion aldrig riktigt slagit igenom.

För 50 år sedan

Gnuggbokstäverna, nu saliga i åminnelse men flitigt använda i flera årtionden och kärleksfullt benämnda gnuggisar, introducerades av företaget Letraset år 1957.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor