Blodprov avslöjar alzheimer

Med ett enkelt stick i fingret går det att se om en person har begynnande Alzheimers sjukdom.
Publicerad

Det visar professor Kaj Blennow, Sahlgrenska akademin, och amerikanska forskare.

De analyserade blodprov från 260 sjuka och friska personer. Med uppåt 90 procents säkerhet kunde de skilja sjuka patienter från friska, även i sjukdomens mycket tidiga stadier, skriver de i Nature Medicine.

Med hjälp av särskilda chips som blodplasman droppas på mäter forskarna halterna av 18 utvalda proteiner. Analysen är ännu omständlig, men forskarna hoppas på några års sikt kunna finslipa den så den går att utföra även vid ett sjukhuslaboratorium.

Alzheimer drabbar var åttonde person över 65 år. Än så länge finns bara symtomlindrande behandling, men hittas sjukdomen tidigt går det i bästa fall att förlänga den tid som patienter och anhöriga har ett gott liv.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor