Fisk hugger som rymdmonster

En muräna fångar sitt byte med samma slags dubbelbett som rymdmonstren i science fictionfilmen Alien.
Publicerad

Det visar en undersökning med höghastighetskamera.

Muränor är ormlika rovfiskar som trivs i tropiska korallrev. De brukar ligga och trycka i håligheter i väntan på en aptitlig fisk eller bläckfisk.Angreppet sker blixtsnabbt. Rejäla huggtänder håller fast bytet. Därefter skjuter en andra uppsättning vassa tänder upp ur svalget. Extrakäkarna pressar ner det kämpande bytet i matstrupen.

De flesta andra benfiskar suger i sig bytet. Långt ner i svalget finns ytterligare tänder som håller fast munsbiten. Men hos muränor kan tänderna i svalget alltså skjuta fram ända upp i munhålan, rapporterar amerikanska forskare i tidskriften Nature.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor