Oväntat besök

Mer eller mindre av en slump filmades ett indianfolk i Amazonas som undviker kontakt med omvärlden.
Publicerad

När en grupp forskare letade efter skogsskövling i nationalparken Alto Purus, Peru, fick de en glad överraskning. En gåtfull indianstam hade slagit läger på en strandbank. Sammanlagt 21 människor, främst kvinnor och barn, sågs blicka upp mot inkräktarna i flygplanet. En av kvinnorna var märkbart aggressiv.

Forskarna tror att det är delar av stammen Mashco Piro som man sett. De lever djupt inne i Amazonas som nomadiserande jägare-samlare. Man tror att det rör sig om en grupp på mellan 300 och 1 000 individer.

– Mycket mer vet vi inte eftersom den här gruppen undviker kontakt med omvärlden. Den kunskap vi har kommer från tre kvinnor från stammen, som med jämna mellanrum kontaktar andra indianfolk för att byta till sig redskap. Men det är i princip allt vi vet, säger antropologen Dan Rosengren, Göteborgs universitet, som forskat om en indianstam i samma område.

Alla närmanden till Mashco Piro är problematiska, inte bara för att de själva markerar att de inte vill ha någon kontakt. Tidigare möten med andra stammar har varit ödesdigra. Under 1990-talet dog mer än hälften av en grupp indianer i vanliga förkylningar efter ett möte med skogshuggare eftersom de saknade motståndskraft.

Bilderna av den okända stammen anses viktiga eftersom de kan användas som en del i kampen mot fortsatt exploatering av Amazonas.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor