Alaska – en orörd vildmark

Resan går 15-26 augusti 2008.
Publicerad

Alaska är en av världens vackraste vildmarker. Här finns Nordamerikas högsta berg, mäktiga kalvande glaciärer, isblå sjöar och djupa barrskogar. Alaska är hemvist för laxfiskande grizzlybjörnar, vildrenar, prärievargar och bergsfår. Liksom för stormfåglar, alkor, liror och stormsvalor. I de fiskrika vattnen finns havsuttrar, sjölejon och valar.

Under resan får vi uppleva Alaskas bästa naturområden – Kenai och Denali nationalparker. Vi gör naturexkursioner till fots, på båt, med tåg, med jeep och i buss. Vi bor på charmiga lodger och tältläger mitt ute i vildmarken och äter gott vid dagens slut.

Resan börjar i Anchorage, Alaskas största stad, där vi tar del av delstatens spännande historia – de sibiriska nomadstammarnas invandring, dansken Vitus Berings expedition, de många äventyrarna, guldrushen, oljan.

Tillsammans med vår färdledare, rovdjursexperten Anders Bjärvall, och vår lokala naturguide ger vi oss ut med båt i Kenai Fjords spektakulära nationalpark, där vi spanar efter valar, sjölejon, sälar, havsuttrar och kalvande glaciärer. Här häckar sillgrissla, tofslunne och tretåig mås. Vid solnedgången kan man bada vedeldad bastu vid vår ombonade vildmarkslodge invid floden. Nästa dag glider vi nedströms med gummiflotte och hoppas se landets nationalfågel, den vithövdade havsörnen, sväva över de lekande kungslaxarna. Dagen därpå vandrar vi en vacker led genom den subarktiska tundran.

Denali nationalpark har ett dramatiskt landskap. En 200 mil lång förkastning har givit upphov till aktiva vulkaner, jordbävningar, höga berg och vidsträckt lågland. Här finns Mount Denali (tidigare McKinley), som med sina 6 194 meter är Nordamerikas högsta berg. Endast de växter som klarar långa, mörka och kalla vintrar överlever i denna subarktiska miljö. I tre dagar utforskar vi nationalparkens natur och djurliv tillsammans med Anders Bjärvall och lokala naturguider, till fots och i jeep. Här finns bergsfår, vildren, älg, prärievarg, järv, murmeldjur, vithövdad havsörn, jaktfalk och – det mest beryktade djuret av dem alla – grizzlybjörn. När kvällshimlen breder ut sig över vidderna njuter vi av stillheten och tystnaden kring lägerelden.

Sista dagen tar vi den klassiska järnvägen tillbaka till Anchorage och flyger hem till Sverige.

Komplett program: Finns på fof.se/alaska och kan även beställas hos Monika Lykvist på Äventyrsresor, telefon 08-55 60 69 07 eller e-post monika@aventyrsresor.se.

Färdledare: Anders Bjärvall, fil.dr i zoologi, erfaren reseledare och en av Sveriges främsta rovdjursexperter med över 30 års erfarenhet på Naturvårdsverket. Han har hållit hundratals föredrag om rovdjur, anlitas ofta av radio och tv samt är författare till böckerna Däggdjur – alla Europas arter och Trettio år med rovdjur – och människor.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor