Gel visar luftfuktighet

En ny gel kan användas som en billig kemisk sensor.
Text Johan Falk
Publicerad

Genom att byta färg kan en speciell gel påvisa skillnader i luftfuktighet, temperatur eller salthalt.

– Den kan användas till förpackningar som visar när konserver är dåliga, eller till regnkläder som byter färg när de blir blöta, säger Edwin Thomas som lett forskningen vid Massachusetts Institute of Technology.

Gelen innehåller tunna lager av polystyrenplast, som används i engångsmuggar, och så kallad poly-2-vinyl-pyridin. Den senare växlar i tjocklek, vilket ger gelen möjlighet att förstärka våglängderna hos ljus i allt från ultraviolett till infrarött.

– Färgskiftningarna beror på att laddningar i gelen får den att sträckas ut, men exempelvis salter stör laddningarna och får lagren att dras ihop, säger Edwin Thomas. Resultaten publiceras i Nature Materials.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor