Människans spår syns i haven

Det finns inte längre någon del av världshaven som vi inte har påverkat.
Publicerad

Nordsjön hör till de områden i haven som är mest påverkade av fiske, föroreningar, klimatförändringar och ett drygt dussin andra typer av mänsklig påverkan. Det visar världens första karta som beskriver miljön i varje kvadratkilometer av haven.

– Vi hoppas att kartan ska bli ett verktyg för att skydda haven där det behövs mest, säger Benjamin Halpern, marinekolog vid National Center for Ecological Analysis and Synthesis i Santa Barbara, USA.

Han leder en forskargrupp som publicerar den nya kartan i tidskriften Science. De områden som är minst märkta av människans framfart finns runt polerna. Ingen fläck är helt orörd. Drygt 40 procent av haven är starkt påverkade av flera faktorer. Forskarna har tagit hjälp av hundratals experter for att avgöra hur olika mänskliga aktiviteter påverkar 20 marina ekosystem, till exempel korallrev och kontinentalsocklar. Kartan summerar effekterna.

– Det betyder att våra uppskattningar är försiktiga. Det kan hända att olika effekter förstärker varandra, men det vet vi inget om, säger Benjamin Halpern.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor