Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Fotopris för virtuella obduktioner

I år gick Lennart Nilsson Award till röntgenläkaren Anders Persson som avbildar döda för att lära mer om de levande.
Publicerad

Det är i dag möjligt att obducera en person utan att ens rispa huden. Anders Persson, chef för Center for Medical Image Science and Visualisation vid Linköpings universitet har med sin forskargrupp utvecklat en teknik där man med hjälp av så kallad dubbelenergidatortomografi och med en ny magnetkamerametod skapar tredimensionella bilder. Men varför vill man obducera utan att skära?

– En anledning är religiösa skäl. Det är inte en så stor sak i Sverige, men i många andra länder är vanliga obduktioner förbjudna, medan virtuella obduktioner kan accepteras, säger Anders Persson.

I dag avbildar gruppen människor som dött och då det finns misstankar om brott, eller som omkommit i olyckor och bränder. Med tekniken går det att avslöja frakturer som normalt kan vara svåra att se, eller gas och luft i kroppen, som annars pyser ut då man skär.

– Det går också att hitta små, små metallfragment som inte är synliga för blotta ögat. De lyser upp på skärmen, säger han.

I dag görs också alltför få obduktioner av patienter som dör på sjukhus, då det finns få obducenter och anhöriga ofta vill slippa.

En viktig poäng är att information som samlas in från döda personer kan användas för att förbättra diagnostik för levande patienter.

– Vi har finslipat metoden för att kunna avslöja olika kemiska komponenter i vävnader och få dessa skillnader att synas, säger Anders Persson.

Sådana skillnader kan exempelvis vara att olika typer av blodproppar ser olika ut beroende på halten järn, och sådan kunskap kan avgöra hur man bör behandla blodproppar.

Alla patienter är dock inte av vår art; gruppen har också avbildat levande och döda djur från Kolmårdens djurpark – av miljöskäl. Hur hänger det ihop?

– Man vill gärna börja använda ammunition av stål vid jakt i stället för av bly som i dag, eftersom den hamnar i naturen. Men stål har inte samma sprängkraft och då är det viktigt att veta hur djurs anatomi ser ut, exakt var hjärtat sitter och hur stora kärl går. Det vet man inte i dag, men förhoppningsvis ska våra avbildningar kunna hamna i jägares läroböcker så småningom, säger Anders Persson.LF

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor