Könsroller på stenåldern

Olika typer av tandslitage ger en antydan om stenålderslivet på Gotland.
Publicerad

I en ny doktorsavhandling har två hundra 5 000 år gamla skelett analyserats. Tandhälsan var överlag god – det fanns inga spår av karies, och inte så mycket tandsten eller tandlossning. Däremot är tänderna mycket slitna.

– Kanske använde man munnen som redskap, som en sorts tredje hand, säger Petra Molnar vid Stockholms universitet, författare till avhandlingen. Kvinnorna har ofta ett tandslitage i mitten av munnen, medan männens tänder är slitna i käkarna, på sidorna i munnen.

Men varför kvinnor och män har så olika slitage vet man inte.

– Det verkar som om de har använt tänderna för att hålla i saker, säger hon, och att kvinnor och män hade olika uppgifter.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor