Kvinnor och humanister tar över på nätet

När internet blir vardagsteknik minskar teknikfantasternas inflytande.
Text Johan Falk
Publicerad

Länge har den typiska internetanvändaren varit en teknikintresserad yngre man, men detta är på väg att ändras.

Nu visar en undersökning av svenska studenters datorvanor att på flera områden där teknikintresserade män tidigare dominerat har nu kvinnor eller humanister tagit över. Till exempel är det nu vanligare att humanister bloggar än att studenter inom teknik och naturvetenskap gör det.

– I början drivs ny teknik av dem som är intresserade av tekniken i sig. Det såg vi tydligt i vår förra undersökning år 2003, säger Håkan Selg vid Nationellt IT-användarcentrum, Uppsala universitet, som ledde undersökningen.

– Det som har hänt sedan dess är att tekniken har blivit en del av vardagen. Det som förklarar skillnader mellan olika grupper i dag är vad man tycker är kul, inte teknikintresset.

Överlag visade sig kvinnliga studenter dominera på sajter för att dela ut foton och skriva texter, men de var också i majoritet bland dem som använder handböcker online. Männen är dock fortfarande överrepresenterade inom fildelning och programmering.

Tidigare undersökningar visar att studenter är snabbare än svenskar i allmänhet när det gäller att förändra sitt sätt att använda nätet.

– Genom att studera vad de gör i dag kan vi förstå bättre vad svenskar gör i morgon, säger Håkan Selg.

Text Johan Falk
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor