Lokal anda avgör sjukskrivningstalen

Publicerad
Att svenskarna är sjukast i Europa, i alla fall om man ser till sjukskrivning har vållat mycket huvudbry de senaste åren. Etnologerna Jonas Frykman och Kjell Hansen har gett sig ut i landet för att undersöka saken. För det är inte invandrarna som står för de höga talen, inte heller de unga som saknar arbetsmoral. Och det är inte de som arbetar för mycket i storstäderna. Det beror på var du bor. Jämtland toppar sjukskrivningsstatistiken, medan Småland hamnar längst ner. Författarna har besökt fem orter i dessa län för att tala med tjänstemän i vården, på försäkringskassan, i kommunen. Och fram träder två olika förhållningssätt. I Jämtland värnar man familjen, umgänget, livet i det fria med att jaga, fiska, plocka svamp och bär. Man ligger i för att upprätthålla gemenskap och tradition med sjukskrivningen som ekonomisk bas. Den kan man uppbära som ersättning för sin marginalisering. I mönsterorten Gislaved är andan en annan. Där går man inte utom dörren om man är sjukskriven. Där finns en framåtlutning som Frykman och Hansen uttrycker det. Invandrarna är många, alla är med. Ett ivrigt föreningsliv är förutsättningen, man blickar varken bakåt eller inåt. Man kan ju fråga sig om lönearbete är livets mening. Men boken lägger i dagen skillnader i förhållningssätt som kanske inte bara är intressanta för just sjukskrivningstalen. Hur kan olikheterna samsas i samma system?

I ohälsans tid

Frykman, Jonas & Hansen, Kjell
Carlssons

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor