Invandrare får sämre betalt för utbildning

Personer med svensk bakgrund har högre lön än utrikes födda med lika hög utbildning.

Publicerad

I en undersökning där man jämfört invandrare som kommit till Sverige före 16 års ålder med infödda svenskar, så har invandrarna sämre lön trots svensk utbildning. Effekten är tydligast för män, och för invandrare från Afrika, Asien och Latinamerika.

Utomeuropeiska invandrare har särskilt svårt att höja sin lön genom utbildning. En man med svenskfödda föräldrar ökar sin lön med 21 procent genom tre års extra studier. Motsvarande siffra för en man från Mellanöstern är 15 procent.

Studien, som har genomförts vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering vid Uppsala universitet, bygger på analyser av nästan 1,2 miljoner individer på den svenska arbetsmarknaden år 2005.    

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor