Dopningspreparat skyddar nyföddas hjärna

Hormonet EPO, mest känt som ­dopningspreparat, skyddar bebisar med syre­brist mot skador.
Publicerad
**Studeras**. I studien ingick 150 kinesiska barn. Hälften fick EPO och hälften konventionell vård med återupplivning, vätsketillförsel och antibiotika.

Varje år drabbas 150 svenska spädbarn av svår eller måttlig syrebrist i samband med förlossningen. Vid sidan av konventionell vård, har nedkylning av barnet till 34 grader i tre dygn hittills varit ett sätt att minska skadeverkningarna på hjärnan. Nu har forskare vid Sahlgrens­ka akademin i Göteborg, tillsammans med kolleger i Kina, kunnat se att injektioner med hormonet erytropoitin, EPO, minskade skadorna med hälften hos barn med måttlig syrebrist. Här är det hormonets nervskyddande effekter som kommer till nytta, en mekanism som skiljer sig från dess förmåga att stimulera bildning av röda blodkroppar.

En fördel med injektionerna (som ges varannan dag under två veckor) är att behandlingen är betydligt smidigare än nedkylningen som kräver intensivvårdsutrustning. Dessutom kan EPO-behandlingen sättas in så sent som 48 timmar efter födseln, medan nedkylning måste påbörjas inom sex timmar för att ha effekt.

– Kyla och EPO verkar fungera enligt olika principer, så nästa steg blir att utvärdera hur en kombination fungerar, säger Klas Blomgren, adjungerad professor i barnmedicin och medförfattare till studien.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor