Varför rycker jag till när jag ska somna?

Precis när jag håller på att somna, så händer det ibland att jag rycker till. Vad beror det på? /Lina Karlsson

Publicerad

Bild: Åsa Wrange

Svar av Jan Hedner, professor i sömnmedicinska sjukdomar vid Sahlgrenska akademin i Göteborg

Det är ett intressant fenomen som är mycket vanligt, och helt normalt. Det kallas på engelska för hypnotic jerk.

Hjärnan har i vaket tillstånd hela tiden ett återkopplingssystem som känner av musklernas lägen och rörelser, samtidigt som den kontrollerar musklerna och korrigerar rörelserna. När vi faller i djupsömn tappar hjärnan den motoriska kontrollen och musklerna slappnar av.

Det finns tre sömnstadier i djupsömnen, de så kallade icke-REM-stadierna, och för varje stadium släpper spänningarna i musklerna lite mer. Vid REM-sömnen, som infaller efter ungefär en och en halv timme, är vi i det närmaste totalt muskelavslappnade, nästan paralyserade i armar och ben.

Att vi är helt avslappnade tror man beror på att vi inte ska göra illa oss i sömnen. Om vi drömmer häftigt är det viktigt att kroppen inte reagerar på händelserna i drömmen.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Precis vid insomnandet däremot, i gränslandet mellan sömn och vakenhet, kan det hända att vi plötsligt rycker till. Rycket liknar en reflex och skiljer sig från andra rörelser som vi gör i sömnen. Vad som utlöser det är inte riktigt klarlagt, men det finns teorier.

Nästan alla människor har en bildupplevelse när det händer. Det är ingen traditionell drömupplevelse, inte som i REM-sömnen, utan en association kopplad till rörelsen. Det kan vara att man springer, snubblar eller faller.

När vi somnar kan övergångarna mellan icke-REM-stadierna gå snabbt, ibland på bara några sekunder. En teori om varför vi rycker till är att hjärnan får motstridig information när insomnandet och muskelavslappningen går snabbt.

Teorin går ut på att hjärnans motoriska kontroll och sömnaktiviteten inte är matchade. Om hjärnan uppfattar att den tappar kontrollen, kopplat till en tanke om att vi håller på att falla, kan hjärnans försvar vara en felaktig fallreflex.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor