Banta med din hjärna

Publicerad
Helt plötsligt blir det vår igen och stranden hägrar. Men om du försöker snabbanta genom att drastiskt minska på kalorierna signalerar det ”svält” till hjärnan som skruvar ner förbränningen, och du blir hungrig, sur och inte ett dugg smalare. Att skippa fett och lassa in kolhydrater är en annan bra metod att gå upp i vikt, eftersom dessa inte ger samma mättnad som fett gör, utan tvärtom kan göra dig sugen att äta mer. Hjärnforskaren Martin Ingvar och medicinjournalisten Gunilla Eldh har skrivit en läsvärd bok om hur man genom att begripa hur hjärnans belöningssystem fungerar kan nå – och hålla – en lagom vikt. Visst handlar det om att äta klokt och bli mätt, men också om att sätta in ätandet i ett större sammanhang där goda vanor som bra sömn, mer motion och minskad stress är viktiga komponenter.

Hjärnkoll på vikten

Ingvar, Martin & Eldh, Gunilla
Natur & Kultur

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor