Robotbyxa ger starka ben

Människor med nerv- och hjärnskador kan få hjälp att gå igen.
Publicerad

Det handlar om en robotdräkt som sitter som ett ytterskelett på kroppen. En platta på benet känner av signaler i lårmuskulaturen, vilket aktiverar robotens motorer. På så vis kan personer med liten muskelstyrka eller svag nervsignalering återfå kontroll över sina ben.

Att benen åter kan röra sig innebär även att återkopplande känselnervbanor till hjärnan aktiveras. Resultatet blir att nervbanorna både till och från benens muskler stimuleras och kan tränas upp, trots att musklerna är för svaga för att på egen hand genomföra rörelserna.

Vid en demonstration på Danderyds sjukhus berättade Yoshiyuki Sankai, som har utvecklat dräkten i Japan, att den har hjälpt polioskadade och parkinsonsjuka patienter att gå. En av patienterna var en 46-årig man som inte hade kunnat använda sitt vänstra ben sedan han vid elva månaders ålder fick polio.

– Efter en kort tids träning lärde han sig kontrollera benet och kunde gå för första gången på 45 år, säger Yoshiyiki Sankai.

Danderyds sjukhus ska nu börja använda robotdräkten för att rehabilitera stroke- och poliopatienter.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor