En mördarval med trasig uppväxt

Tilly lider av separationsångest, menar Peter Singer.
Publicerad

Var han stressad av att hela livet ha varit instängd i en steril betongbassäng? Var han frustrerad över att behöva underhålla besökarna på parken Sea World? Ingen vet vad som utspelade sig i sinnet på späckhuggaren Tilikum, med smeknamnet Tilly, som i februari dränkte sin tränare i Florida. Men vi vet att djur lider av att hållas i fångenskap, säger filosofiprofessor Peter Singer vid Princeton University, känd försvarare av djurens rättigheter och provokatör i många debatter. Hans bok Djurens frigörelse blev från utgivningen 1975 en bibel för djurrättsaktivister.

Tilly har ett ganska digert brottsregister. Tillsammans med två andra späckhuggare dränkte han för ett par år sedan en annan tränare som ramlade ner i vattnet. Och för två år sedan hittades ett lik i späckhuggarnas pool. Det visade sig vara en besökare som på natten brutit sig in i området. Tillys avkomma, som såldes till en vattenpark i Spanien, har också varit inblandad i en liknande händelse.

Även om dessa handlingar inte kan betraktas som medvetna, för det kan vi inte säga, menar Peter Singer, så bär Tilly förmodligen på ett tidigt trauma som påverkar hans humör. Han var två år gammal när han 1983 fångades utanför Islands kust och skildes från sin mamma och andra släktingar. Det är svårt för en späckhuggarbäbis, som är ett socialt djur och som i grupp brukar röra sig fritt över de stora haven.

Att dessutom tillbringa sitt liv i en bassäng är enligt Peter Singer som att tvinga en människa bo hela livet i ett badkar.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor