Tupphönans kön sitter i cellerna

Höns som är till hälften honor och till hälften hanar avslöjar att kön hos fåglar är något annat än hos däggdjur.
Publicerad
**Tvekönad**. Fågelns högra sida har bruna fjädrar som en höna. Den vänstra sidan är tupplik med vita fjädrar och kraftig bröstmuskel.
Bild: Roslin Institute/Univ of Edinburgh

Könsblandade höns uppstår naturligt. Tidigare trodde forskarna att de i själva verket var antingen tuppar eller hönor med en kroppshalva uppbyggd av kromosomskadade celler som inte reagerar normalt på könshormoner. Men en ny studie visar att båda kroppshalvorna består av helt vanliga celler av olika kön. Något liknande är inte känt bland däggdjur.

Hos däggdjur anses könshormoner från testiklar eller äggstockar styra resten av kroppens utveckling till hane eller hona. Hönsen, däremot, verkar ha en könsidentitet som styrs av kromosomerna i varje enskild cell, snarare än av könshormoner i blodomloppet, enligt en rapport i tidskriften Nature.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor