Nanotransistor mäter cellens inre spänning

Med ny teknik går det att avläsa elektriska flöden inuti nerv- och hjärtceller.
Publicerad
**Mäter spänning.** Nanotransistorn (i spetsen på den V-formade nanotråden) tas upp av en hjärtmuskelcell.
Bild: B. Tian & C.M. Lieber, Harvard Univ

Tidigare transistorvarianter har varit begränsade till att bara mäta den elektriska spänningen utanpå celler, men den nya sorten kan göra mätningar inuti en cell utan att skada den. Den nanotunna ledningstråden är V-formad, och i spetsen sitter en nanotransistor. Transistorn är mindre än många virus och kan med stor precision mäta den elektriska potentialen inuti cellen.

Transistorn och ledningstrådarna har ett ytskikt bestående av dubbla lager av så kallade fosfolipider, liknande cellens eget membran. Transistorn kan därför tränga in i cellen utan att skada den, enligt samma mekanism som gör att celler naturligt tar upp eller utsöndrar partiklar.

Med den nya tekniken går det att mäta jonflödet och elektriska signaler i nervsystemet. Ett annat användningsområde är att undersöka hur olika hjärtmediciner påverkar hjärtmuskelcellernas signalstyrda sammandragningar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor