Torsken vann igen

Publicerad

”Släpp in vargen”, uppmanar vargforskarna i Anna Bisthers artikel på sidan 12. Men oavsett hur vi ska hantera den svenska vargstammen verkar forskningen om vårt mest omskrivna rovdjur inte vara särskilt populär. När vargen ställs mot torsken vinner den senare i nära 9 fall av 10.

I Forskning & Framsteg nr 6 2010 bad vi läsarna prioritera olika forskningsområden och till exempel välja mellan kollektivtrafik och trafiksäkerhet och mellan dokusåpor och Strindberg.

För sex år sedan ställdes samma frågor. Då som nu gav läsarna ett tydligt besked: Satsa på torskforskningen. Också sopor och integration var starkt prioriterade områden, medan bemannade forskningsfarkoster till Mars och genusforskning fick betydligt lägre andel röster.

Andra prioriterade forskningsområden var psykisk ohälsa, elementarpartikelfysik och dialektforskning. Medan lyckoforskning, betongforskning och ortnamnsforskning kom lägre.

Den fråga där läsarna var mest oeniga gällde växthuseffekten kontra biologisk mångfald. Här röstade helt enkelt hälften på det ena och hälften på det andra. Även mellan till exempel engelska och sanskrit var det nära dött lopp.

Bland de inkomna svaren lottade vi ut ett förstapris och sex andrapriser. Förstapriset, en herrgårdsvistelse för två personer, går till Ulf Eriksson, Örebro. Andrapriserna, Forskning & Framstegs T-tröja, går till Folke Widman, Västerås, Susanne Johansson, Dingle, Gunborg Hermansson, Uppsala, Rolf Modin, Täby, Carolina Ockell, Rolfstorp och Emelie Lager, Stockholm.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor