Krabbskal kan koppla ihop människor och maskiner

Transistorer som byggs av ett ämne från skaldjur sänder ut protoner i stället för elektroner.
Publicerad

Forskare i USA har konstruerat en fem mikrometer stor transistor som sänder ut en ström av protoner. Därmed öppnas dörren för att apparater ska kunna kommunicera med levande vävnad. Signaleringen i levande organismer sker med hjälp av bland annat protoner, medan elektriska apparater normalt använder elektroner. Den skillnaden har hittills gjort det svårt att koppla ihop människokroppen med maskiner, för att till exempel övervaka biologiska processer eller skapa avancerade proteser.

Den nya transistorn bygger på ett nytt biomaterial med förmåga att leda protoner, som de amerikanska forskarna har tagit fram ur ett ämne som finns i skaldjur.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor