Förenklad diet lugnar hyperaktiva barn

Ändrade matvanor kan hjälpa barn med adhd att koncentrera sig och sitta stilla, enligt forskare i Nederländerna.
Publicerad

Bild: Zick Jochen / Scanpix

– Man borde överväga att ändra kosten för alla barn med adhd, säger Lidy Pelsser, forskare vid ADHD Research center i Eindhoven, Nederländerna.

Hon och hennes medarbetare lottade 100 barn med adhd, fyra till åtta år gamla, till två olika grupper. Den ena gruppen fick en allmänt nyttig diet. Den andra fick en begränsad grundmeny av kött, grönsaker, päron och vatten, kompletterad med bland annat potatis och annan frukt. Syftet var att hålla nere antalet livsmedel och därmed förhoppningsvis utesluta ämnen som skulle kunna orsaka symtomen.

Fem veckor senare hamnade nästan två tredjedelar av barnen som åt den starkt begränsade dieten betydligt lägre på en skala som används för att skatta symtom på adhd, rapporterar forskarna i The Lancet. Bedömningen gjordes av en läkare som inte visste vem som hade ätit vad.

– Det är en intressant och välgjord studie, säger Anne-Liis von Knorring, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Uppsala universitet.

Men hon menar att resultaten måste bekräftas av andra forskare innan det kan bli aktuellt att införa metoden i Sverige.

De nederländska forskarna undersökte halterna av olika antikroppar i barnens blod och såg inget samband med barnens beteende.

– Så vi tror inte att allergier har med saken att göra, säger Lidy Pelsser.

I övrigt har hon ingen aning om mekanismerna bakom matens effekter. Lidy Pelsser spekulerar om att tarmfloran kan spela en roll, men är också öppen för att förväntningar eller nya måltidsrutiner kan påverka barnen.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor