Kafferingens gåta kan ge miljövänligare färg

En lagom blandning av runda och avlånga partiklar ger jämnare täckning.
Publicerad
**Gruppbeteende**. Runda partiklar samlas längs kanterna, medan avlånga partiklar fördelar sig jämnt när en vätska torkar.
Bild: Peter J. Yunker and Arjun G. Yodh, University Of Pennsylvania / Nyberg, LTU

När en kaffefläck torkar blir den mörkare i kanterna – en kaffering. Amerikanska forskare har nu lyckats avstyra effekten, som även förekommer i exempelvis bläck och akvarellfärger.

Fenomenet beror på att runda kaffepartiklar förs ut mot kanterna och packas samman när vätskan avdunstar. Forskarna upptäckte att avlånga partiklar beter sig annorlunda. De förs i stället upp till ytan där de dras så starkt till varandra att krafterna som vill föra dem ut mot kanten motverkas. De avlånga partiklarna fördelar sig därför jämnt över ytan när fläcken torkar.

Genom att blanda ut de runda partiklarna med en liten mängd avlånga kunde forskarna upphäva kafferingseffekten. Upptäckten kan leda till bättre färger och ytbeläggningar, utan miljöfarliga tillsatser.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor