För dig som är äventyrslysten

Publicerad
Om ni liksom jag avundas arkeologerna deras spännande jakt på dåtiden i utgrävningsgroparna så är De dödas tempel rolig och suggestiv läsning. Arkeologen Jonathan Lindström har tidigare skrivit Bronsåldersmordet om den så kallade Granhammarsmannen och den 3 000 år gamla mordgåtan som fick sin lösning. Nu har han gett sig i kast med stenåldern och stridsyxekulturens tid för 4 400 år sedan. Vi får följa utgrävningen av det så kallade dödshuset i Turinge, mellan Södertälje och Strängnäs i Södermanland. Några decimeter under ett torp finner man rester efter sexton barn och vuxna från stenåldern tillsammans med keramik och föremål i flinta och ben. Jonathan Lindström var ledare för utgrävningen och skildrar i lättsam stil – en blandning av reportage, deckargenre och populärvetenskap – arbetet att med hjälp av all tillgänglig teknik förstå fynden. Det finns säkert arkeologer som har invändningar mot tolkningen, det är mer regel än undantag bland arkeologer. Men författaren har ett prövande angreppssätt och är tydlig med sina antaganden och ställningstaganden.

De dödas tempel

Lindström, Jonathan
Norstedts

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor