Späckhuggare tar solsemester

Satellitövervakning avslöjar mystiska besök i tropiska vatten.
Publicerad
**Dyker upp**. En späckhuggare kollar in läget ovan vattenytan. Spyhopping kallar forskarna det.
Bild: Helena Larsson / IBL Bildbyrå

Antarktis späckhuggare gör då och då svårförklarliga utflykter till de varmare vattnen runt Sydamerikas sydöstra kuster. Det har amerikanska forskare upptäckt sedan de utrustat späckhuggarna med GPS-enheter.

Späckhuggarna simmar norrut med god fart för att sedan ta det lugnt under ett par veckor i de tropiska vattnen. Därefter sätter de full fart tillbaka till Antarktis igen.

Valar söker sig ofta till varma vatten när de ska föda sina ungar. Men späckhuggarna simmar så fort på tillbakavägen att nyfödda kalvar inte skulle ha en chans att hinna med. Forskarna tror därför att späckhuggarna gör resan för att slippa frysa när de ömsar skinn. De är den minsta arten av Antarktis valar, och inte lika köldtåliga som till exempel knölvalarna. Studien publiceras i Biology letters.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor