Tre frågor till Balduin Zimmer – Varför hungrar Haiti?

Två år har gått sedan Haiti drabbades av jordbävning. Trots massiv hjälp från utlandet går över hälften av befolkningen ständigt hungrig. Jordbruksexperten Balduin Zimmer åkte på FN:s uppdrag till Haiti för att undersöka orsakerna.
Publicerad
**Balduin Zimmer på resa i Kenya**. I nästan fem decennier har han jobbat med jordbruksfrågor i utvecklingsländer.
Bild: Kuba Rose

###Varför lider så många haitier hungersnöd i dag?

– Hjälpen från utlandet har inte gått till att öka matproduktionen. I stället delar man ut mat, som till hälften är importerad: ris från USA, majs från Dominikanska republiken och socker från Brasilien och USA. Det är helt befängt att pengar från EU används för att köpa mat i USA.

###Varför odlar de inte själva?

– Haiti får 1 500 millimeter regn om året, så det är inte som i Afrika. I Haiti räcker det till och med till två skördar. Men inhemsk odling kräver investeringar som bönderna inte har råd med, och de har inga möjligheter att låna pengar heller. Det finns också ett ekologiskt problem. Hälften av odlingsmarken ligger på sluttningar som för trettio år sedan täcktes av skog. Numera är nästan alla träd borta. För att få i gång jordbruket för framtiden måste man bygga terrasser, samla och leda vatten och plantera nya träd för att hålla jorden på plats.

###Vad är viktigast nu?

– Att utbilda kvinnorna, lära dem odla för att kunna ge sina barn mat som tillgodoser behovet av vitaminer – papaya, avokado, mango. Allt kan växa där; samtidigt bor 75 procent av alla undernärda på landet, eftersom maten delas ut främst i städerna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor